Gaius Julius Caesar: Caligula.

Munt Caligula

Romeinse munt van Caligula

De derde keizer van het keizerrijk Rome droeg de naam Gaius Julius Caesar, maar hij staat beter bekend als: Caligula. Caligula betekent soldatenlaarsje. Hij werd zo genoemd omdat hij als kind altijd met zijn vader in de legerkampen van het keizerrijk woonde. Hij leefde van 12 n. Chr. tot 41 n. Chr.

 

Caligula’s gekke geschiedenis begint op het sterfbed van zijn oom, Keizer Tiberius. Caligula had altijd al keizer van Rome willen worden en als erfgenaam zou dit ook gebeuren wanneer Tiberius zou sterven. Caligula hielp zijn oom een handje en werd in 37 n. Chr. Keizer van Rome.

Als keizer in zijn paleis werd Caligula steeds vreemder en wreder, hij duldde geen tegenspraak, liet mensen vermoorden zonder reden. De Senaat van Rome was hier niet blij mee. De burgers van Rome of Plebejers vonden Caligula in het begin juist beter dan Tiberius. Caligula was guller, organiseerde meer spelen in het collosseum en was vriendelijk.

Op een gegeven moment werd Caligula ernstig ziek. Het was voor die tijd wonderlijk dat Caligula deze ziekte overleefde. De ziekte wat waarschijnlijk hersenvliesontsteking moet zijn geweest, heeft wel effect gehad op de keizer.

Caligula geloofde na zijn ziekte dat hij een god was geworden, of misschien wel machtiger dan een god. Hij liet veel van zijn tegenstanders vermoorden, leefde als een god, plunderde de schatkist en werd steeds gemener tegen zijn volk. In deze tijd werd er door twee consuls geregeerd in Rome. De een was machtig en keizer en de anders was er eigenlijk alleen voor de sier. Omdat Caligula vond dat zijn beste paard het meest geschikt was om consul te worden probeerde hij zijn paard te laten kiezen. Ook moest het leger onder leiding van Caligula zijn pijlen en speren op de zee afvuren en schelpen rapen op het strand. De schelpen waren de oorlogsbuit van de overwinning op de oceaan, volgens Caligula.

Al deze uitspattingen kwamen Caligula duur te staan. In 41 na Christus smeedden zijn lijfwachten en de Senaat een complot om hem te vermoorden. In 41 n. Chr. stierf Caligula tijdens een aanslag op zijn leven.

Tags: ,

About Robbin